Nu we langzaam wennen aan het idee van de 1,5-metersamenleving, gaan we ook op zoek naar mogelijkheden: wat kan er nog op een veilige manier?

Grote evenementen zijn voorlopig niet toegestaan, maar Business Insider zocht uit hoeveel mensen er nu maximaal passen op een aantal bekende locaties in Nederland waar die evenementen gehouden worden.

Het korte antwoord: niet veel. Hoewel er ooit 400.000 mensen op het Amsterdamse Museumplein stonden, past er met voldoende afstand maximaal 9.500 man op.

Nu we al een paar weken zoveel mogelijk binnenblijven en vanuit huis werken, kijken we voorzichtig vooruit: hoe kunnen we de maatschappij weer een beetje op gang brengen?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we weer veilig naar de winkelstraat kunnen, en over een paar maanden misschien zelfs weer evenementen kunnen organiseren?

Jeroen Steenbakkers wil daar met zijn databedrijf Argaleo mee helpen. Hij heeft een tool ontwikkeld waarmee je gemakkelijk kunt bepalen hoeveel mensen in de publieke ruimte passen als ze voldoende afstand houden.

Een screenshot van de tool Argaleo, toegepast op het Museumplein in Amsterdam. Bron: Business Insider

Capaciteit van winkelstraten

Crowdmanagementspecialist Frank Wijnveld van CrowdProfessionals gebruikt de tool om gemeentes advies te geven over hoeveel mensen bijvoorbeeld nog in een winkelstraat passen. "Normaal begeleiden we grote evenementen, maar nu zijn we in verschillende steden bezig om de coronacapaciteit vast te stellen", zegt hij tegen Business Insider.

"Daarbij gebruiken we Argaleo als eerste stap." In de tool selecteert hij het gebied waarvan hij de capaciteit wil berekenen, en daar rolt dan uit hoeveel mensen er theoretisch in passen als ze allemaal voldoende afstand houden.

Maar in de praktijk passen een stuk minder mensen in een geselecteerd gebied. Wijnveld: "Mensen hebben ook nog ruimte nodig om te lopen, om van looprichting te veranderen of om even stil te staan. De werkelijkheid is dynamisch en niet statisch."

"Daardoor gaat het aantal mensen dat theoretisch in de straat past, in de praktijk vaak nog eens door de helft om rekening te houden met al die factoren."

Hoeveel mensen passen er nog op drukke plekken?

Business Insider gebruikte de tool om van een aantal bekende plekken in Nederland vast te stellen hoeveel mensen er nu veilig passen. Daarbij kozen we voor plekken die weleens worden gebruikt als evenementenlocatie, zodat we konden achterhalen hoeveel mensen er normaal gesproken maximaal passen.

Daarnaast staan mensen op zo'n evenementenlocatie, tijdens bijvoorbeeld een concert, vaak stil, zodat we geen rekening hoeven te houden met de extra ruimte die nodig is om te lopen.

Waar de tool zelf volgens Wijnveld geen rekening mee houdt, is de inrichting van de locatie, loopstromen en wachtgebieden. "Als ik van een markt in Eindhoven de capaciteit bepaal, houdt de tool er geen rekening mee dat er ergens een stenen monument staat of een fietsenstalling. Daarnaast wil je, net als bij een evenement, ook looproutes hebben waar geen mensen kunnen staan."

De aantallen die je hieronder ziet, moet je dus vooral zien als een indicatie. Mocht er over een paar maanden echt een 1,5-meterevenement op een van deze locaties komen, dan zal het feitelijk maximum aantal bezoekers veel lager liggen.

Dit is grofweg de coronacapaciteit op verschillende bekende plekken in Nederland:

Museumplein, Amsterdam: 9.500 mensen.

De huldiging van Ajax op het Museumplein in mei 2019. Beeld: ANP

Hoewel het nu niet voor te stellen is, staan er op het Amsterdamse Museumplein geregeld honderdduizenden mensen. Zo kwamen er in 1981 zo'n 400.000 mensen naar het plein om te demonstreren tegen de plaatsing van de kruisraketten in Nederland door de NAVO. En vorig jaar kwamen er meer dan 100.000 voetbalfans op de huldiging van Ajax af.

In coronatijden zal dat niet lukken. Met een afstand van twee meter tussen de mensen (de tool meet de afstand vanaf het middelpunt van een persoon tot het middelpunt van een ander, dus in die afstand van twee meter houden we ook rekening met de omtrek van het lichaam), passen er maximaal 9.500 mensen op het plein.

Malieveld, Den Haag: 27.000 mensen.

Een demonstratie op het Malieveld voor het behoud van zeezender Radio Veronica in 1973. Beeld: ANP

Het Malieveld in Den Haag heeft officieel een capaciteit van 75.000 mensen, maar in de praktijk passen er meer op. In 1973 demonstreerden er bijvoorbeeld zeker 150.000 mensen voor het behoud van zeezender Radio Veronica.

Dat is nu ondenkbaar. Met voldoende afstand passen er maximaal 27.000 mensen op het veld.

Grote Markt, Groningen: 2.600 mensen.

De laatste dag van Serious Request op de Grote Markt in Groningen in 2009. Beeld: ANP

De gemeente Groningen ziet, zonder coronavirus, liever niet meer dan 8.000 mensen op de Grote Markt. Met de huidige maatregelen gaat dat echter niet lukken: nu passen er, op een veilige manier, maar 2.600 mensen op de markt.

Park de Wezenlanden, Zwolle: 78.000 mensen

Het bevrijdingsfestival in Zwolle in 2009. Beeld: ANP

In Zwolle wordt dit jaar geen bevrijdingsfestival gehouden, maar als dat wel georganiseerd zou worden, zou dat zonder twijfel in Park de Wezenlanden gebeuren. Daar wordt het festival al sinds 2006 gehouden en in 2009 trok het een recordaantal bezoekers: 160.000 mensen.

Met voldoende afstand passen er maximaal 78.000 mensen in het park. Maar daarbij hebben we gerekend met de volledige oppervlakte, terwijl er ook nog veel water is en er tijdens een bevrijdingsfestival natuurlijk ook ruimte moet zijn voor podia en voorzieningen.

Pettelaarse Schans, Den Bosch: 8.300 mensen.

Het bevrijdingsfestival in Den Bosch in 2013 op de Pettelaarse Schans. Beeld: ANP

In 2018 kwamen er ongeveer 35.000 mensen naar het bevrijdingsfestival in Den Bosch, dat werd gehouden op de Pettelaarse Schans.

Als je genoeg afstand wil houden, passen er nooit zoveel mensen op de schans. Met een afstand van twee meter tussen mensen, passen er maximaal 8.300 mensen op het veld. En ook daarbij houden we er geen rekening mee dat er bij het bevrijdingsfestival ook podia en voorzieningen moeten staan, waardoor het niet helemaal een eerlijke vergelijking is.

Vrijthof, Maastricht: 4.600 mensen.

Een van de Vrijthofconcerten in 2019. Beeld: ANP

Afgelopen jaar verbrak André Rieu met zijn Vrijthofconcerten een bezoekersrecord: hij verwelkomde in totaal 150.000 mensen op het Vrijthof. Dat betekent dat er zo'n 11.000 mensen per avond naar het plein in Maastricht kwamen. Maar daarbij moet wel aangetekend worden dat die mensen een stoel krijgen en dat er natuurlijk veel ruimte bezet wordt door een podium.

Toch passen er nu, in de coronacrisis, een stuk minder mensen op het Vrijthof. Als je een veilige afstand tot anderen houdt, passen er maximaal 4.600 mensen.

Lees meer over de 1,5-metersameleving